ZCar Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 5 of 5 Posts

·
Registered
Joined
·
107,695 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Ok, I have a scenario for ya....

I have an 83 280zx-turbo (Car has 150,000 miles on it). I just replaced turbo with a brand new turbo unit.

The car doesn't leak any oil, nor does it smoke. However, I am using an excessive amount of oil. At least 1 to 1&1/2 quart every 1000 miles.

I checked turbo, but it is good, I don't have any oil coming out anywhere.

Only time that I can get it to smoke is when I really get on it & get the turbo to compress really hard. Like 4000-5000 rpm. Then it lets out a pretty good cloud of smoke.

My question is, am I passing oil through the engine & it just isn't noticeable under normal driving conditions? Or, is it that I have a normal oil consuming car for its age?

Thanks for the help
Mike Powell
 

·
Registered
Joined
·
3,550 Posts
> Ok, I have a scenario for ya....

> I have an 83 280zx-turbo (Car has 150,000
> miles on it). I just replaced turbo with a
> brand new turbo unit.

> The car doesn't leak any oil, nor does it
> smoke. However, I am using an excessive
> amount of oil. At least 1 to 1&1/2 quart
> every 1000 miles.

> I checked turbo, but it is good, I don't
> have any oil coming out anywhere.

> Only time that I can get it to smoke is when
> I really get on it & get the turbo to
> compress really hard. Like 4000-5000 rpm.
> Then it lets out a pretty good cloud of
> smoke.

> My question is, am I passing oil through the
> engine & it just isn't noticeable under
> normal driving conditions? Or, is it that I
> have a normal oil consuming car for its age?

> Thanks for the help
> Mike Powell

This may help for comparison: I have an 82 N/A that uses about 2 to 2 1/2 quarts per oil change (around 2000 miles per change). I do alot of highway driving, 3000 RPM cruising. The more highway driving I do the more oil it uses. It has 180 thou, doesn't smoke, and I can't make it smoke either. I suspect that the rings have seen better days in my situation, and may be the same in your case.

Another possible cause could be loose valve guides. I have seen this tip it's hand on start up. A puff of blue smoke when you start it up can indicate loose guides.

Hope this helps

Ken
 

·
Registered
Joined
·
107,695 Posts
Discussion Starter · #3 ·
> Ok, I have a scenario for ya....

> I have an 83 280zx-turbo (Car has 150,000
> miles on it). I just replaced turbo with a
> brand new turbo unit.

> The car doesn't leak any oil, nor does it
> smoke. However, I am using an excessive
> amount of oil. At least 1 to 1&1/2 quart
> every 1000 miles.

> I checked turbo, but it is good, I don't
> have any oil coming out anywhere.

> Only time that I can get it to smoke is when
> I really get on it & get the turbo to
> compress really hard. Like 4000-5000 rpm.
> Then it lets out a pretty good cloud of
> smoke.

> My question is, am I passing oil through the
> engine & it just isn't noticeable under
> normal driving conditions? Or, is it that I
> have a normal oil consuming car for its age?

> Thanks for the help
> Mike Powell

Mike,
I aslo have an '83ZX Turbo (love it) and it goes through roughly a quart every 1000 mi. No leaks, and the only oil that gets burned is when the turbo gets going. My Z has 190k on it so... perhaps it is just the normal mystery oil consumption, and, hopefuly not a concern.
Dave
 

·
Registered
Joined
·
107,695 Posts
Discussion Starter · #4 ·
> Ok, I have a scenario for ya....

> I have an 83 280zx-turbo (Car has 150,000
> miles on it). I just replaced turbo with a
> brand new turbo unit.

> The car doesn't leak any oil, nor does it
> smoke. However, I am using an excessive
> amount of oil. At least 1 to 1&1/2 quart
> every 1000 miles.

> I checked turbo, but it is good, I don't
> have any oil coming out anywhere.

> Only time that I can get it to smoke is when
> I really get on it & get the turbo to
> compress really hard. Like 4000-5000 rpm.
> Then it lets out a pretty good cloud of
> smoke.

> My question is, am I passing oil through the
> engine & it just isn't noticeable under
> normal driving conditions? Or, is it that I
> have a normal oil consuming car for its age?

> Thanks for the help
> Mike Powell

Mike,
I aslo have an '83ZX Turbo (love it) and it goes through roughly a quart every 1000 mi. No leaks, and the only oil that gets burned is when the turbo gets going. My Z has 190k on it so... perhaps it is just the normal mystery oil consumption, and, hopefuly not a concern.
Dave
 

·
Registered
Joined
·
107,695 Posts
Discussion Starter · #5 ·
> Mike,
> I aslo have an '83ZX Turbo (love it) and it
> goes through roughly a quart every 1000 mi.
> No leaks, and the only oil that gets burned
> is when the turbo gets going. My Z has 190k
> on it so... perhaps it is just the normal
> mystery oil consumption, and, hopefuly not a
> concern.
> Dave

As with any internal combustion engine, if there is a loss of oil, without a leak, it is usually caused by it seeping past the rings or the valves. In my own experence, I learned not to do one or the other(re-ring, or valve job)unless you are going to do both. jn
 
1 - 5 of 5 Posts
Status
Not open for further replies.
Top