ZCar Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 2 of 2 Posts

·
Registered
Joined
·
103 Posts
Discussion Starter · #1 ·
My teenage son just bought his first car, an '82 280zx that is backfiring out the intake. When we bought it, it ran poorly and backfired out the exhaust when cold, but improved when warmed up. Since then, we fixed a broken wire to the oxygen sensor and replaced: plugs, dist. cap, rotor, fuel filter, PCV valve, all vacuum and fuel lines, and all electrical connectors to the fuel injectors and other sensors. We also set the idle speed & timing (8 degrees BTDC). Now it idles smoothly and doesn't backfire out the exhaust any more but it does have slight hesitation and backfires out the intake upon rapid acceleration. Compression is somewhat low (about 125 psi) but pretty consistent between all cyllinders. It has a bad exhaust leak at the exhaust manifold to head-pipe joint, but I can't see how this could cause the backfiring on the intake side. Electronic and vacuum spark advance both seem to be working, judging from the timing changes at idle vs higher RPM. Any suggestions as to what to try next? Should I suspect a bad timing chain, cam, sticking valve? I'll probably pull the valve cover and inspect the cam, but don't know how to check the timing chain without having to pull out the radiator, etc (yuck). Any advice is appreciated.
 

·
Registered
Joined
·
103 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Bakachan - I checked the vacuum advance, and sure enough it had a pinhole leak in the diaphram! Not only was it causing a vacuum leak, but it wasn't advancing the timing properly either. I have a new one on order through the local dealer, so haven't been able to verify yet that the backfiring is fixed, but that's probably the culprit. I really appreciate your advice. Give yourself a pat on the back for this one!
 
1 - 2 of 2 Posts
Status
Not open for further replies.
Top