missing/hesitating - Nissan : Datsun ZCar forum :Nissan Z Forum: 240Z to 370Z
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 15 (permalink) Old 08-13-2019, 08:38 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 48
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Garage
(Thread Starter)
missing/hesitating

i am looking for help on where to start with my Z. It is an 86 turbo, with about 85,000 miles. Lately it has been hard to start. taking a few tries before it will start. I had it out yesterday for a drive and it was missing and hesitating very badly under normal driving conditions, and would work better with higher revs. i thought that I might not make it home! I noticed it was worse after the car warmed up a little. I also noticed while stopped at traffic lights, the car would shake while sitting still. Any thoughts on where to start, and what the problem might be, would be greatly appreciated.
herje58 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 (permalink) Old 08-14-2019, 08:23 PM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 136
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 18 Post(s)
Garage
How long has it been since it ran well? I wonder, is this one thing or multiple things.


Things to check:
vacuum leaks - these cause a lot of low RPM problems
spark - Are all the plugs firing reliably?
Fuel injection - Are all the injectors firing? Check the fuel pressure against the FSM
Run the ECU self diagnostic


It is a laundry list. Perhaps someone else can pinpoint something.

1984 300zx non-turbo
thansen is offline  
post #3 of 15 (permalink) Old 08-15-2019, 04:00 PM
Senior Member
 
Join Date: Jun 2001
Posts: 889
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 30 Post(s)
Is the engine air filter due/overdue for replacement?
Oscillation is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 15 (permalink) Old 08-16-2019, 02:40 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 48
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Garage
(Thread Starter)
Thanks for your help. I will start checking your suggestions, and update as i go along. To start I changed the fuel filter and changed the coil with a spare I have, both had no effect. It seems the car starts to act badly after it warms up.
herje58 is offline  
post #5 of 15 (permalink) Old 08-16-2019, 02:43 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 48
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Garage
(Thread Starter)
Thanks, The air filter is a cone type, and is definitely in need of a good cleaning. I will clean it and and see if it helps.
herje58 is offline  
post #6 of 15 (permalink) Old 08-19-2019, 09:39 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 48
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Garage
(Thread Starter)
I cleaned the K&N cone filter on the weekend, with no change
herje58 is offline  
post #7 of 15 (permalink) Old 08-19-2019, 07:03 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 48
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Garage
(Thread Starter)
I checked the ECU this evening for codes. There are two, 24 and 31. I believe 24 has to do with the neutral safety switch. And I know that the one in my car is not working. And the second code number 31 as a whole list of possible loads listed. I do know that the rear wiper fuse blew last year. And the only way I knew that was because the digital dash was not working and thanks to online help I looked up the fuse for the rear wiper and replace it and the digital dash start to work again. So other than that there are no other codes.
herje58 is offline  
post #8 of 15 (permalink) Old 08-19-2019, 08:20 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 48
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Garage
(Thread Starter)
I removed the cap to inspect it and the rotor button. They look worn so I am going to replace them and see if it helps.
Attached Images
File Type: jpg 20190819_201318_1566256638980.jpg (97.2 KB, 8 views)
File Type: jpg 20190819_201400_1566256736707.jpg (116.0 KB, 7 views)
File Type: jpg 20190819_201239_1566256841051.jpg (190.7 KB, 8 views)
herje58 is offline  
post #9 of 15 (permalink) Old 08-20-2019, 10:51 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 48
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Garage
(Thread Starter)
vacuum question..or two

I also definitely have a vacuum leak that goes from the cannister through the firewall, and then somewhere up under the dash. I think it is for the AC. That would explain why the AC does not work. The AC was overhauled about 5 years ago, but the compressor does not kick in when i try to use AC. Also, I can hear a hissing type sound that seems to be coming from the fuel pressure regulator, or at least near it. Is that normal?
herje58 is offline  
post #10 of 15 (permalink) Old 08-21-2019, 05:53 AM
Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 37
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
BruceA is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Nissan : Datsun ZCar forum :Nissan Z Forum: 240Z to 370Z forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 


Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.1